Uprawy ekologiczne




CZY JADŁEŚ JUŻ KIEDYŚ COŚ TAK PYSZNEGO  ?
Musisz spróbować , na pewno będziesz naszym stałym klientem
jeżeli jakość żywności ma dla Ciebie znaczenie.

                                                                               
Co znajdziesz w naszych BIO warzywach:

  1. SMAK
    Do uprawy wybieramy odmiany nie ze względu na ich wysoki plon, lecz na wybitny smak.  Robimy testy smakowe wśród konsumentów naszych warzyw i do uprawy w kolejnym roku wybieramy tylko  odmiany wskazane przez większość z nich.  Konsekwencją takiego wyboru jest zmniejszenie plonów nawet o 70 % ! Przykładowo pomidorów możemy zebrać 15 do 18 kg z m2 na rok.
    Na smak naszych warzyw ma wielki wpływ znakomitej jakości woda, pozyskiwana z własnych studni o głębokości ponad 130 m, która jest wolna od wszelkich zanieczyszczeń pestycydami i metalami ciężkimi. Co roku sprawdzamy laboratoryjnie jej jakość !

  2. ŚWIEŻOŚĆ
    naszym rynkiem docelowym jest Warszawa bo to zaledwie 70 km a więc codziennie możemy tu być ze świeżą dostawą, ale w ciągu 48 h możemy je też dostarczyć w dowolne miejsce w Polsce.

  3. TRWAŁOŚĆ
    nasze odmiany choć delikatne to długo zachowują świeżość, bo zbierane są codziennie, gdy tylko naturalnie dojrzeją na krzaku, dlatego  nie muszą pokonywać tysięcy kilometrów.  Są uprawiane lokalnie. Nasze zbiory są  sortowane i pakowane  ręcznie przez załogę o ponad 30 letniej praktyce. Dlatego owoce nie mają mechanicznych uszkodzeń i nie są poobijane przez maszyny sortujące.
    W naszym  gospodarstwie nic się nie marnuje, to co nie nadaje się do sprzedaży zjadają hodowane u nas barany i kozy, to czego one nie zjedzą trafia na kompost, który  w przyszłym roku zasili kolejne uprawy.

  4. ZDROWIE
    warzywa są zdrowe pod warunkiem, że są uprawiane ekologicznie, bez nawozów sztucznych, pestycydów, antybiotyków itp. Nasze takie właśnie są. Uprawiamy je w glebie nawożonej obornikiem bydlęcym pochodzącym również z gospodarstwa ekologicznego i kompostem roślinnym z naszych upraw. Gleba jest wyścielona tkaniną tłumiącą chwasty, żeby nie stosować herbicydów. Rośliny uprawiane są pod osłonami żeby choroby grzybowe nie mogły się rozwijać. Szkodniki są zwalczane wyłącznie entomofagami czyli ich naturalnymi wrogami. Kwiaty są zapylane trzmielami lub pszczołą murarką - zależnie od gatunku. Nie stosujemy żadnych antybiotyków i hormonów przyspieszających dojrzewanie. Nie stosujemy substancji konserwujących wydłużających trwałość owoców.

  5. WSPARCIE DLA LOKALNEJ SPOŁECZNOŚCI
    "Myśl globalnie - kupuj lokalnie". Przy uprawie naszych warzyw zatrudniamy głównie Panie, które na terenach wiejskich nie mają szans na znalezienie innego zatrudnienia. Dajemy pracę ponad 100 osobom co wraz z ich licznymi rodzinami stanowi całkiem sporą społeczność. Staramy się omijać supermarkety i zaopatrywać specjalistyczne małe sklepy ekologiczne lub docierać do końcowego konsumenta, który ma świadomość tego co kupuje.
    Tak więc dokonując wyboru zakupu naszych produktów  wspierasz grupę osób, które świadomie wybrały trudniejszy i bardziej ryzykowny sposób uprawy, tylko po to żeby zadowolić Twoje wymagania kulinarne, dać Ci naprawdę zdrową żywność  i mieć tę satysfakcję że innych warzyw już nigdy nie zechcesz nawet spróbować !

Co znajdziesz w warzywach uprawianych konwencjonalnie:

  1. PLONY
    Tu selekcja idzie tylko w jednym kierunku, na rekordowe plony. Ich jakość jest oceniana przez hurtowników dla których liczy się wygląd zewnętrzny i trwałość na półce. Czyli owoce są zbierane gdy tylko dorosną do odpowiedniej wielkości a nie dojrzałości konsumpcyjnej, tę osiągają w ciężarówce lub w chłodni supermarketu. Hurtownik kieruje się wyłącznie niską ceną zakupu,kryterium smaku dla niego  nie istnieje. W produkcji konwencjonalnej w naszym kraju przeciętne plony np. pomidorów  z 1 m2 wahają się w okolicy 50 kg ale są rekordziści powyżej 60 kg/m2 za cały rok upraw szklarniowych, czyli ok. 10 miesięcy. Jeszcze 20 lat temu rekordowy plon wynosił 20-25 kg z m2. Tak wielki skok był możliwy w związku z wprowadzeniem upraw bezglebowych zasilanych roztworami nawozów sztucznych.

  2. ATRAKCYJNY WYGLĄD I NISKA CENA
    to recepta na sukces w rolnictwie konwencjonalnym. Tu już dawno zapomniano że żywność ma nie szkodzić a jej spożywanie ma sprawiać prawdziwą rozkosz kulinarną.

  3. TWARDOŚĆ
    ta cecha jest jedną z najwyżej cenionych w pomidorach i ogórkach i innych warzywach zbieranych na owoc,  bo zapewnia ich łatwy zbyt przez pierwsze kilka dni po zbiorze, ale niestety osiąga się ją przez hodowlę odmian o grubej skórce i zbitym miąższu co przeszkadza w konsumpcji, a także przez zasilanie roślin wyższymi dawkami nawozów mineralnych, co zwiększa koncentrację soku komórkowego i lepiej wypełnia kształtny  owoc. Większość z nas kupuje wzrokiem dlatego zdarza nam się nabrać na te tricki, niestety później duża część takiej żywności ląduje w koszu jako niejadalnej, ale to nie szkodzi skoro była taka tania !

  4. NISKA CENA
    to koronny argument chemicznego rolnictwa. Rzeczywiście zawsze będzie taniej, skoro ma 3 krotnie wyższą wydajność od ekologicznej, ochrona chemiczna jest radykalnie skuteczna i wielokrotnie tańsza od biologicznej, nawożenie nawozami sztucznymi nie wymaga tak ciężkiej pracy jak przy oborniku, tu również  chwasty nie mają szans. Wszystko jest dopracowane do najmniejszego detalu, wiadomo kiedy należy zrobić oprysk zapobiegawczy odpowiednim pestycydem, kiedy zasilić odpowiednim składem nawozu i kiedy zastosować właściwy hormon dla przyspieszenia zbiorów. Ryzyko utraty plonów tu jest zminimalizowane prawie do zera,ale czy nie wzrasta tu ryzyko zachorowania na  nowotwory czy alergie, dwie największe plagi obecnych czasów ? Nie bez powodu zdecydowana większość koncernów farmaceutycznych jest równocześnie producentem pestycydów a nierzadko również nawozów sztucznych, dziwny zbieg okoliczności ? Te same firmy teraz wykupują hodowców odmian roślin uprawnych i rozwijają techniki GMO, czy o taką nowoczesność nam chodzi ? Pamiętaj że dokonując wyboru zakupu artykułów wyprodukowanych konwencjonalnie dajesz wsparcie właśnie tym koncernom, tam rolnik został sprowadzony do mało istotnego elementu, który nie zasiada do podziału zysków z produkcji takiej żywności.








Produkcja Warzyw BIO-RYCZYWÓŁ Sp. z o.o.
Ryczywół BN
26-900 Kozienice
Tel.: 48 623 73 78
Fax.: 48 623 73 70